Aanbod | Verlies & Veerkracht

Omgaan met tegenslag en verlies

Groepsaanbod

Rouw is het antwoord dat we, als individu, familie, cultuur en samenleving geven op het verlies van een betekenisvolle relatie met iemand of iets. Het zorgt ervoor dat dit verlies kan worden geïntegreerd in ons leven. Het kan gaan om het overlijden van een dierbare, verlies van een relatie, verlies van gezondheid, verlies van werk of status, of verlies van vaderland.

Rouwen heeft een functie, is nodig om te kunnen gaan met verlies. Tegelijkertijd ervaren we de verstrekkende gevolgen van rouw door tegenstrijdige emoties, gedachten en overtuigingen, fysieke klachten, uitputting en prangende betekenisvragen. Velen van ons hebben de neiging te vluchten voor deze emoties, terwijl ze (gedoseerd) toestaan helpt om te herstellen. Hoe je rouwt is afhankelijk van wie jij als persoon bent, wat je (in je opvoeding) hebt geleerd en de omstandigheden.

Waarom meedoen aan deze themabijeenkomsten in groepsverband?
• Je wilt graag leren hoe je anders met verlies kunt omgaan
• Je wilt kunnen slapen zonder malende gedachten in je hoofd
• Je wilt weten waar jij energie van krijgt zodat je de dag door kunt komen
• Je wilt je gesteund voelen door andere vrouwen
• Je wilt gaan vertrouwen op jouw eigen manieren en behoefte
• Je wilt ontdekken op welke (andere) manieren je om kunt gaan met tegenslag

Verhalen van anderen laten zien dat er niet één weg is om met verlies om te gaan, geven herkenning en erkenning. Uitwisseling van ervaringen en behoeften kan nieuwe inzichten geven.

Wat gaan we doen?
In zes bijeenkomsten van twee uur staat elke keer een thema centraal. We beginnen met een oefening en een vraag. Daarna werken we aan het thema van de dag. Na de pauze is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Elke bijeenkomst wordt afgesloten met een creatieve werkvorm.

Thema's
Bijeenkomst 1. Kennismaking en informatie over verlies en rouw
We maken kennis met elkaar, delen ons verliesverhaal en geven informatie over omgaan met verlies en rouw. Welke impact heeft het op je leven?
Bijeenkomst 2. Veerkracht versterken
Rouwen is emotioneel, mentaal en fysiek hard werken. Wat is helpend voor jou om je draagkracht te versterken en hoe ga je om met de draaglast?
Bijeenkomst 3. UFB
Zijn er onaffe zaken die maar rond blijven malen in je hoofd, gedachten die jou belemmeren in je functioneren. Wat kun jij nu doen om iets af te maken?
Bijeenkomst 4. Coping
Coping is de manier, de geleerde strategie, om door te kunnen gaan in moeilijke omstandigheden. Soms werkt het onvoldoende. Welke andere strategie kan wel helpend zijn voor jou?
Bijeenkomst 5. Betekenisgeving
Ingrijpende gebeurtenissen schudden de grond onder je bestaan en roepen veel vragen op. Je leven voor en na zijn twee andere werelden geworden. Welke betekenis heeft deze ervaring voor jou en wat geeft jou leven nu zin?
Bijeenkomst 6. Afscheid
Bewust stilstaan bij, de tijd nemen voor afscheid is belangrijk. Loslaten en opnieuw (symbolisch) verbinden is nodig om het verlies op te kunnen nemen in jouw levensgeschiedenis. Deze beweging komt vaak in rituelen tot uitdrukking. Welke zijn van betekenis voor jou en kun je er een eigen vorm aan geven?

Voor wie?
Volwassen vrouwen die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met tegenslag en verlies We gaan uit van 5 - 10 deelnemers.

Door wie?
Deze themagroep begeleid ik samen met Christa Haak, zij is ervaren verlies en rouwtherapeut. Door samen te werken met onze expertise kunnen we:

• Verdieping brengen in de bijeenkomsten
• Persoonlijke aandacht bieden
• Creatieve werkvormen gebruiken
• Zelfzorg (veerkracht) in praktijk brengen

Christa Haak (links) | Psychosociaal therapeut bij Praktijk 9 - Verlies & Levensvragen www.praktijk9.nl
Klaartje Zwitser (rechts) | Psychosociaal & Contextueel therapeut bij Klaartje Zwitser - Vrouw & Therapie

Data en aanmelden

Wanneer?
Op dit moment staat er nog geen nieuwe cursus gepland. We hopen in het voorjaar een nieuwe cursus te starten.

Waar?
Molen De Zwaluw, Stenendijk 7 in Hasselt

Kosten?
€ 500,00 (intake en 6 themabijeenkomsten)

Contact en aanmelden
Mocht je interesse hebben in deze cursus of je willen aanmelden, neem dan contact met me op via telefoon 06 40 127 000 of e-mail info@klaartjezwitser.nl. Na aanmelding zal er een intake plaatsvinden.

Download flyer [pdf]

Aanbod

Vrouw en identiteit

Veel vrouwen kennen problemen rondom hun zelfbeeld en eigenwaarde. Je voelt je onzeker of zit niet lekker in je vel. Ook kunnen zich allerlei lichamelijke klachten ontwikkelen.

Vrouw en therapie

Iedereen maakt moeilijke periodes mee. Er sterft een dierbaar iemand, er speelt een conflict op je werk, mogelijk ga je scheiden of blijft je kinderwens onvervuld. Het kan ook zijn dat het niet goed gaat, zonder aanwijsbare oorzaak.

Moeder en balans

Moeder worden is een grote verandering in je leven. Waar de hele wereld lijkt te genieten van een baby en het moederschap, zijn er ook vrouwen die moeite hebben met deze grote verandering. Hoe houd je alle ballen hoog?

Jong, vrouw en nu...

Je staat midden in het leven, je kunt alle kanten op, maar voor jou is de grote vraag: welke kant? Jonge vrouwen kunnen flink worstelen met alle mogelijkheden die er zijn. Samen kijken we wat je verder kan helpen om je koers te bepalen.

Contact Klaartje

certificatie & registratie